Milli Eğitim Bakanı Tekin, katıldığı bir canlı yayında eğitim gündemine dair soruları yanıtladı. Kendisinin de bir emekçi olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Tekin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Yeni müfredat taslağına neden ihtiyaç duyulduğuna ilişkin soruya cevaben Tekin, programların belirli aralıklarla gözden geçirilmesinin kaçınılmaz olduğunu, teknolojik ilerlemelerin ve dünya genelindeki değişimlerin sürekli olarak müfredatın içeriğine entegre edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tekin, haziran ayından bu yana Türkiye genelinde öğretmenlerle birçok kez görüştüğünü belirterek, öğretmenlerin mevcut programların öğrencilere etkili bir şekilde aktarılabilmesi için haftalık ders saatlerinin artırılması gerektiğini dile getirdiklerini ancak mevcut programda bunun mümkün olmadığını ifade etti.

Bu bağlamda, bakanlığın genel müdürlüklerinin her zaman programları gözden geçirmeye hazır olduğunu belirten Tekin, öğretmenlerin taleplerini dikkate alarak yeni müfredat taslağında bazı konularda seyreltme ihtiyacının ortaya çıktığını açıkladı.

Bakan Tekin, şu sözlerle konuştu:

Bakan Tekin şu sözlerle konuştu: "Atacağımız her adımın Bakanlık içinde potansiyel yeni sorunları doğurabilecek alanları dikkatlice analiz ederek hareket etmek gerekiyor. 2013 yılından itibaren başlayan süreç, öğretmen kaynağı açısından da iyi bir planlama gerektiriyor. Yani herhangi bir dersin haftalık ders saati artırılması veya azaltılmasının, öğretmen ihtiyacını veya mevcut öğretmenlerin durumunu nasıl etkileyeceğini dikkate almalıyız. Hangi konuların seyreltilmesi gerektiğini, bu seyreltmenin haftalık ders saatleri üzerindeki etkilerini ve ortaya çıkabilecek olası sorunları hep birlikte tartışmalıyız. Bu süreç her zaman canlıdır. Haziran ayından bu yana katıldığım her televizyon programı ve sosyal medya platformunda, müfredatlarımızla ilgili bir süreç içinde olduğumuzu ve bu bağlamda hazırlığı olan herkesin katkı sağlamasını beklediğimizi belirttim. Haziran ayından itibaren sürekli olarak bu mesajı iletmeye çalıştım."

Eğitimde süreç değerlendirmesi

Tekin, "Bu askı sürecinin göstermelik olduğu ve kitapların zaten basıldığı" iddialarına ilişkin olarak, bu iddiaların doğru olmadığını vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen ataması açıklaması

Bakan Tekin, yeni müfredat taslağının cuma günü resmi olarak paylaşıldığını hatırlatarak, sonbaharda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın okullarda kullanılan kitaplarla ilgili inceleme süreci için başvuru takvimini başlattığında, 1, 5. ve 9. sınıflar için özel yayın evlerinden başvuru alınmadığını ifade etti.

Tekin, "Herhangi bir kişinin haksız kazanç elde etmesine veya haksız bir şekilde ayrıcalık tanınmasına asla izin vermedik." şeklinde konuştu.

Tekin, yeni müfredat taslağının resmileşmesiyle birlikte ders kitaplarının yeni eğitim-öğretim dönemine yetiştirileceğini açıkladı ve süreci hızlı bir şekilde ilerleteceklerini bildirdi.

Integral'in müfredattan çıkarılması

Bakan Tekin, yeni müfredat taslağında integral konusunun yer almamasına ilişkin bir soruya cevaben, bu durumun tamamen akademik ve bilimsel bir altyapıya dayandığını belirtti.

Öğretmen ve akademisyenlerin çalışmaları sonucunda hangi konuların müfredattan çıkarılacağına karar verildiğini açıklayan Tekin, şu ifadeleri kullandı:

ÜNİVERSİTE YKS TABAN PUANLARI 2024: Sayısal / Sözel 2 Yıllık (Ön lisans) ve 4 Yıllık (Lisans) Tercih Puanları ÜNİVERSİTE YKS TABAN PUANLARI 2024: Sayısal / Sözel 2 Yıllık (Ön lisans) ve 4 Yıllık (Lisans) Tercih Puanları

"Kararlarını verdiler ve biz örneklerine de baktık. İntegral dahil birçok konuyla ilgili olarak açıklamalarını inceledik. Sonuç olarak, bilimsel yöntemlere dayanarak çalıştılar ve değerlendirmelerini yaptılar. 'Programların seyreltilmesi gerektiği' tezini ortaya koyduğumuzda, özellikle belirtmeliyim ki OECD ülkeleri, PISA, TIMS gibi sınavlarla karşılaştırırken bizim sınav skorlarımızı esas alıyorlar. Bizim öğrencilerimizin karşılaştığı içeriklere dayanarak değerlendirme yapmıyorlar. Biz neredeyse bu ülkelerdeki öğrencilerin aldığı kazanımın veya öğrenme çıktısının iki katı kadar yük bindiriyoruz. Dolayısıyla, programımızda gereken her şey var, diğerleri ise çıkarıldı. İntegral de bu konulardan biri."

Öğretmen atamaları

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarıyla ilgili soruya cevaben, "Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandıktan sonra, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın nihai kararını aldıktan sonra açıklamayı yapacağız." şeklinde konuştu.

Tekin, farklı branşlarda yapılan yaklaşık 130 atamaya dikkat çekerek, her bir branşın eşit derecede önemli olduğunu vurguladı.

Tekin, branşlardaki atamaların adil bir şekilde gerçekleştirilmesi için otomatik bir yazılım geliştirdiklerini belirterek, "Endişe etmelerine gerek yok. Branş dağılımını tamamen objektif, eşit ve adil bir şekilde tanımlayacağız. Zaten hazır durumda. Karar alındığı anda hemen branş dağılımını açıklayıp süreci başlatacağız." açıklamasında bulundu.

Bakan Tekin, Bitlis Tatvan'da bir öğretmenin Bakanlık tarafından açığa alındığı veya sürüldüğü iddialarına ilişkin, kamuoyunun bu tür yalan haberlere itibar etmemesi gerektiğini vurguladı.

Sosyal medyada gündeme gelen konuyla ilgili olarak öğretmenle iletişime geçildiğini ve olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmaması için öğretmenin isteği üzerine başka bir okula görevlendirildiğini belirten Tekin, bu durumun ne bir açığa alma ne de bir sürgün olduğunu ifade etti. Öğretmenin şu anda başka bir yerde çalıştığını ve görevden alınma nedeninin güvenlik gerekçesi olduğunu söyledi.

Tekin, özel okul ücretlerindeki artışa da dikkat çekerek, çocukların birinci sınıftan ikinci sınıfa geçişlerinde ödenecek ücretin yönetmelikle belirlendiğini ve özel okulların da bu artış oranına uymak zorunda olduğunu belirtti.

Tekin, çocukların ilk kez okula kaydedilmesi veya her eğitim-öğretim kademesindeki ilk veya ara sınıflara kaydedilmesi durumunda ödenecek ücretin Bakanlık tarafından hukuki olarak denetlenmediğini belirtti. Bu konuyu okullarla iletişim kurarak çözmeye çalıştıklarını ifade eden Tekin, bu konuda uyum sağlayan okullar olduğu gibi uyum sağlamayan okullar olduğunu da belirtti. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı ile bu konuda görüşmeler yaptıklarını ve eğer özel okullarla ilgili yasal düzenleme yapılabilirse, Bakanlığın bu yönde tedbirler alabileceğini ifade etti. Tekin, bu sürecin karşılıklı saygı ve ilişkiler çerçevesinde yürütülmeye çalışıldığını vurguladı.

Milli Eğitim Şurası

Bakan Tekin, Milli Eğitim Şurası'nın Bakanlık için kritik bir danışma süreci olduğunu belirterek, bu şuranın önemli bir referans noktası olduğunu vurguladı.

Bakan Tekin, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın Şura'da ele alınacak konularla ilgili saha çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Çalışmaların tamamlanmasının ardından kesin bir takvim açıklanacağını ifade eden Tekin, planlarının bu yıl sonuna doğru veya 2025 bahar aylarına denk gelmesinin beklendiğini bildirdi.

Editör: Mehmet Avşar