Bursa Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla tarım paydaşlarını bir araya getiriyor. Dünya Çiftçiler Günü'nde düzenlenen etkinlik, "Bursa'nın üretimi Türkiye'yi güçlendiriyor" temasıyla Merinos AKKM Yıldırım Bayezid Salonu'nda gerçekleşiyor.

BURSA ÜRETTİKÇE TÜRKİYE GÜÇLENECEK!

Buluşmaya Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Bursa Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, Tarım Peyzaj A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Saldız, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal katıldı.

Bursa'nın daha da ileriye taşınması gerekiyor.

Bursa Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Erdoğan Ceylan, "Bugün çiftçilerin ve tarımın günü. Bursa, tarım arazilerinin yüzde 40'ında tarla bitkileri ve salçalık domates üretimiyle öne çıkıyor. Ahududu ve böğürtlen üretiminde lider konumdayız. Hayvancılıkta da ülke genelinde güçlü bir konumdayız. Ancak, bu yeterli değil. Bursa'nın daha ileriye taşınması gerekiyor. Mısır tohumu ve fidan üretiminde de önde geliyoruz. Bu başarı, belediye ve bakanlıkların ortak projeleriyle mümkün oldu" dedi.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, konuşmasına 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlayarak başladı.


"Eğer üretici sorunlarını çözmek istiyorsak, bunu sizinle birlikte başarabiliriz."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, seçim sürecinde herkesle birlikte hareket edeceğini vurguladı. Bugün de bu amaçla burada olduklarını belirterek, tarım, hayvancılık, çiftçi sorunları ve üreticinin ihtiyaçlarını ancak birlikte çözebileceklerini ifade etti. Bu nedenle konuşmasını kısa tutup katılımcıları dinlemeye odaklanacaklarını söyledi.

"Tarım ve hayvancılığı geliştirmek birincil hedefimiz olacak."

Başkan Bozbey, pandeminin dünya genelinde gıda ve tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti. Gelişmiş ve zengin ülkelerin bile kendi tohumlarını koruyup çiftçilere ve hayvancılığa destek verdiğini vurguladı. Eskiden olduğu gibi herkesin kendi kendine yetmeyi istediğini dile getirdi. Bursa'nın doğası ve iklimiyle tarımda önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Zeytin, armut, çilek, kiraz, şeftali, siyah incir, enginar gibi ürünlerle zengin olduklarını ifade etti. İhmal edilen toprakları ve üreticileri üretime dahil ederek daha verimli hale getirmeyi ve kırsal bölgelerin çekiciliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Tarımı geliştirerek gençlerin tarım ve hayvancılıktan kaçmasını engellemeyi amaçladıklarını ifade etti.

"Köylerin çekiciliğini artırarak ve iş gücünü koruyarak hedefliyoruz."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız, Tarım Peyzaj A.Ş, BUSKİ, BESAŞ ve HAGEL ile birlikte, size özel projeler geliştireceğiz. Üretici kooperatiflerimizi tek çatı altında toplayarak emek ve enerji kayıplarını azaltmayı, araştırma, destekleme ve eğitim merkezleri aracılığıyla tarımsal üretimi geliştirerek ürün çeşitliliğini artırmayı, köylerin sosyal cazibesini artırarak iş gücünü korumayı amaçlıyoruz. Ürün ve süt toplama merkezlerinin sayısını artırarak, modern fuar alanlarıyla üreticilerimizin ürünlerini daha etkili bir şekilde pazarlamalarını ve satmalarını hedefliyoruz" dedi.


"Büyükşehir Belediyesi, çiftçi ve köylünün değerini takdir edecek."

Başkan Bozbey, "Meteorolojik tahmin ve erken uyarı sistemlerini geliştirerek zeytin ve meyve kalitesini artırmayı hedefliyoruz."


"Tohumdan başlayarak, hayvancılık ve tarım sektöründe finansal destekler, mazot yardımları gibi çeşitli imkanlar sunarak destek olacağız. İklim değişikliğinin etkisiyle bölgemizde yeni ürünlerin yetişmeye başladığının farkındayız. Bu nedenle, bilimsel araştırmalar yoluyla bu yeni ürünlerden daha verimli sonuçlar elde etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimizin ve köylülerimizin değerini biliyor ve gücümüz dahilinde gerekli adımları atmaya devam edeceğiz."

Özgür Özel Osmangazi’nin projelerini yerinde inceledi Özgür Özel Osmangazi’nin projelerini yerinde inceledi

"Tarım, her insanın temel bir hakkıdır."

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Gerçek üretici köylüdür. Büyük Önder zamanında bu ifadeyi kullanmıştı. O, bize en temel mesele olan gıdayı öğretti ve geleceğin ona dayanacağını söyledi. Tarım alanları azalıyor, nüfus artıyor, dünya krizlerle sarsılıyor. Diğer ülkeler tarıma destek verirken, biz çiftçinin borcunu artırdık. Dışa bağımlı hale geldik. Hayvancılıkta yem ithal ediyoruz ve maliyetlerle başa çıkmak zorunda kalıyoruz. Çiftçilerin zorluklarının farkındayız ve çözüm için çalışıyoruz. Tarıma daha fazla kaynak ayırmalıyız çünkü tarım bir insanlık hakkıdır" dedi ve 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutladı.


"Bursa tarımsal anlamda son derece kıymetlidir" dedi.

Önceki dönem Belediye Başkanı Erdem Seker, "Bursa, tarımın nabzının attığı önemli bir merkezdir. Hollanda, Avrupa'nın en zengin ülkelerinden biri olmasına rağmen, yüz ölçümü olarak Konya kadar küçüktür. Hollanda'nın tarımdaki başarısının temelinde, hızlı ve etkili bir kooperatif sistemi yatar. Bu kooperatifler, kısa sürede yönetim değişikliği yapar ve pazar araştırmalarıyla ürünleri belirler. Çiftçilere tohum ve fideleri sağlar, tarım işlemlerini üstlenirler. Hollanda'nın tarımdaki başarısı, bu modelin etkin bir şekilde uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Benzer bir modelin köy bazında uygulanması, Bursa'nın tarımsal potansiyelini artırabilir. Değerlerimizi doğru kullanarak, bu yapılanmaları incelemeli ve kooperatiflerle güçlendirmeliyiz," şeklinde önerilerde bulundu.

Muhabir: Ahmet Azizoğlu