Daha önce ucuz Rus enerji kaynaklarını 'Rusya’dan bağımsızlaşma' amacıyla reddeden Avrupa Birliği (AB), sanayisizleşme riskiyle karşı karşıya. Ancak tüm sert açıklamalarına rağmen, AB'nin Rus gazına olan ihtiyacının devam ettiği bir kez daha ortaya çıktı.

Alman gazetesi Berliner Zeitung, Ukrayna krizini fırsata çevirerek ABD'den büyük miktarda sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarik eden AB'nin, uzun bir aradan sonra ilk kez alımlarını yüzde 8 oranında azalttığını vurguladı. Buna karşılık, AB'nin TürkAkım üzerinden gaz alımlarını yüzde 5 oranında artırdığını bildirdi.

Alman gazetesi, büyümede ana etkenin yine Rusya olduğunu savundu. Rusya'dan boru hattıyla yapılan gaz tedariklerinin 2023'ün ilk çeyreğine kıyasla %23 arttığını, toplamda 7.2 milyar metreküp gaz teslimatı gerçekleştirildiğini belirtti.

Haberde, "AB'deki ithalatçılar için, LNG pazarında rekabet etmek yerine daha ucuz olan Rus boru hattı gazını tercih etmek daha karlı" açıklamalarına yer verilirken, AB'nin tedarik rotalarındaki değişiklik de dikkat çekici olarak belirtiliyor.

TürkAkım'ın ilk kez Ukrayna rotasını geride bıraktığına vurgu yapılırken, Türkiye üzerinden AB'ye ulaştırılan gaz miktarının 4.2 milyar metreküp olduğu, Ukrayna üzerinden ise sadece 3 milyar metreküp gaz tedarik edildiği belirtildi.

TürkAkım'ın önemi artıyor

Rusya'dan çıkıp Karadeniz'i geçerek Türkiye'nin Marmara bölgesine ulaşan ve buradan Bulgaristan'a bağlanan TürkAkım, Rus gazının Avrupa'ya açılan yeni ve güvenli kapısı haline geldi. Ukrayna'yı bypass ederek Güney Avrupa ve tüm Avrupa'ya enerji sağlama kapasitesiyle önemli bir role sahip oldu. Berliner Zeitung, Rusya ile Ukrayna arasındaki transit gaz anlaşmasının 2024 sonunda sona erecek olmasıyla Türk Akım boru hattının daha da önem kazandığını vurguladı.

TürkAkım projesi ilk olarak Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında duyurulmuştu.

Proje, en az 50 yıl sürecek şekilde planlanmıştı ve dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından 10 Ekim 2016'da imzalanan hükümetler arası bir anlaşma ile hayata geçirilmişti.

Bakan Şimşek: Büyüme potansiyelimizi artıracağız Bakan Şimşek: Büyüme potansiyelimizi artıracağız

Rusya'nın Anapa şehrinden Kıyıköy'e uzanan iki deniz hattı ve 142 ile 70 kilometre uzunluğundaki iki ayrı kara hattından oluşan TürkAkım Projesi, 31 Aralık 2019'da gaz akışına hazır hale getirildi. Hattın resmi açılışı ise 8 Ocak 2020'de gerçekleştirildi.

TürkAkım boru hattı üzerinden ilk 1 milyar metreküp doğal gaz sevkiyatı, 27 Ocak 2020'de gerçekleştirildi. Bu gazın %54'ü Türkiye'ye, %46'sı ise Bulgaristan-Türkiye sınırına gönderildi.

Editör: Haber Merkezi