Çin'den ithal edilen araçlara uygulanan yüzde 40'lık ek verginin otomobil piyasasına olan etkilerini sektör temsilcileri değerlendirdi. En düşük model yeni otomobile 300 bin TL, en yüksek modele ise 700 bin TL zam geleceği belirtiliyor. 8 Temmuz’da yürürlüğe girecek karar öncesinde, zamdan etkilenmek istemeyenler bayilere akın etti ancak araç bulmakta zorluk yaşadılar. Kapora verenlerin teslimat süreci 8 Temmuz sonrasına sarkarsa, onları daha büyük bir sürpriz bekliyor.

Ticaret Bakanlığı, Çin’den ithal edilen araçlara yüzde 40 ek vergi getirileceğini duyurdu. Bu doğrultuda, Türkiye pazarındaki payı yüzde 10 olan Çinli otomobil markalarının vergisi 8 Temmuz’dan itibaren yüzde 10’dan yüzde 50’ye çıkarılacak. Ayrıca, en düşük gümrük vergisi 7 bin dolar olarak belirlendi. Artışın yanı sıra KDV ve ÖTV de eklenecek. Karar, 8 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girecek.

EK VERGİ ÖNCESİ BAYİLERE YOĞUN TALEP

Bu karar, araç almak veya kısa vadede kâr elde etmek isteyenleri harekete geçirdi. Haberin duyulmasının ardından Çinli markaların bayilerinde telefonlar kilitlendi. Birçok kişi ek vergi gelmeden önce araç satın almak için bayilere akın etti. Araç teslimatlarının bir ayı bulduğu, bu nedenle Çinli otomobillerin karaborsaya düştüğü belirtiliyor. Ayrıca, kaporasını ödeyip sırasını bekleyenlerin zamlı tarifeden ödeme yapacakları ifade ediliyor. Bu durum, birçok müşterinin alımlarını iptal etmesine neden oldu ve bayilerle müşteriler arasında sorunlar yaşanmaya başladı.

"OTOMOBİLLERE 300-700 BİN TL ARASINDA ZAM GELECEK"

Türkiye Gazetesi'ne konuşan bayi yetkilileri, en düşük modele 300 bin, en yüksek modele 700 bin lira arasında zam geleceğini belirtti. 8 Temmuz’dan sonra fiyatların artacak olması satışları olumsuz etkileyecek. Ancak şu anda araç almak isteyenler hızlı davranıyor. Bugün araç alanlar, bir ay sonra minimum 100-200 bin lira kâr ile satabilir. Araç ikinci el piyasaya düşse bile ciddi kârlar elde edilebilir. Bu durum, yatırım yapmak isteyenleri ve araba almak isteyenleri harekete geçirdi. Ancak bayilerde hemen teslim edilecek araç bulunmuyor. Bazı bayilerde stok mevcut, ancak bu araçların satışı bayi inisiyatifine bağlı.

GALERİLER TOPLU ALIM YAPMAK İSTİYOR

Bayi yetkilileri, en çok alım yapmak isteyenlerin galeriler olduğunu belirtti. Özellikle toplu alım talepleri geliyor. "Elinizde ne kadar stok varsa alalım" teklifleri ile karşılaşıyoruz. Bugün 10 aracı bir anda bayiden çeken bir galerinin araç başı 300 bin lira kâr etmesi, iki ayda 3 milyon TL kazanması anlamına geliyor.

İKİNCİ EL PİYASASINA DA ETKİ EDECEK

Çinli markalara getirilen vergi artışı sonrası fiyatların artmasının ikinci el piyasasına da yansıması bekleniyor. Bugün 1 milyon 300 bin liralık bir sıfır Çinli modelin ikinci el fiyatı 1 milyon lira civarında seyrediyor. Bu aracın fiyatının 1 milyon 800 bin liraya çıkması ile ikinci el fiyatlarının da yüzde 30 artması bekleniyor. Ancak, Çinli markalara olan talebin araçların ucuz oluşundan kaynaklandığı düşünülürse, fiyatların artması sonrası talepte düşüş olacağı öngörülüyor.

ON NUMARA SONUÇLARI 26 TEMMUZ 2024: 1.019.085,16 TL büyük ikramiyeli On Numara sonuçları açıklandı mı? Milli Piyango Online sonuç sorgulama ON NUMARA SONUÇLARI 26 TEMMUZ 2024: 1.019.085,16 TL büyük ikramiyeli On Numara sonuçları açıklandı mı? Milli Piyango Online sonuç sorgulama

KAPORA VERENLER DE ZAMLI FİYATTAN ALACAK

Vergi artışının, kaporasını ödeyip alım sırasını bekleyen müşterileri de etkilemesi bekleniyor. Bayilere "aracımı zamlı mı alacağım?" sorusunu yönelten yüzlerce müşteri bulunuyor. Araç almak isteyenler kapora verseler bile, eğer araç 8 Temmuz’dan sonra teslim edilecekse, zamlı tarife üzerinden alım yapacaklar. Bu durum, müşterilerle bayileri karşı karşıya getirdi ve bazı müşterilerin alımdan vazgeçtiği bildiriliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ