Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), sanayide sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm farkındalığını artırmak amacıyla önemli bir organizasyon düzenledi. BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi tarafından "Yeşil Üretim, Temiz Gelecek" temasıyla gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en kapsamlı buluşmalarından biri olan Uludağ Çevre Forumu, Bursa Business School’un ev sahipliğinde yapıldı.

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi (1)

BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi öncülüğünde ilk kez düzenlenen Uludağ Çevre Forumu’nun ilk gününde 'AB Uyum Sürecinde Sanayiye Yönelik Finansman Kaynakları' ve 'Sanayide Sürdürülebilir Su ve Atık Su Yönetimi' oturumları tamamlandı. Açılış töreninde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, bu organizasyonun Türkiye’nin en kapsamlı buluşmalarından biri olduğunu ve kamu, sivil toplum kuruluşları ile iş dünyası temsilcileri ve akademisyenlerin değerli fikirlerini paylaştığını vurguladı.

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi (2)

"Yeşil Dönüşüm Süreçlerine Uyum Şart"

Hakan Batmaz, yeşil dönüşümün ertelenemez bir gündem olduğunu belirterek, Paris İklim Anlaşması'nın bu alanda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu söyledi. Batmaz, “Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında devreye alınan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, firmalarımız için yeni yükümlülükler getirdi. İhracatımızın yüzde 42'sini, ithalatımızın yüzde 32'sini AB ülkeleriyle gerçekleştiriyoruz. Bu pazarlarda rekabet gücümüzü korumak için yeşil dönüşüm süreçlerine hızla uyum sağlamalıyız,” dedi.

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi (3)

"Tehditleri Fırsatlara Çevirebiliriz"

Sıfır emisyonlu bir ekonomiye geçişin önemli ve uzun vadeli yatırımlar gerektirdiğini belirten Batmaz, küçük ve orta ölçekli firmaların yeşil dönüşüm ve karbon emisyonunu azaltma sürecinde bilgi ve finansman desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Batmaz, Dünya Bankası ile yapılan işbirliğinin KOBİ'leri ve teknoloji girişimcilerini destekleyeceğini ifade etti ve “2026 yılında devreye alınacak sınırda karbon vergisini bir tehdit değil, fırsat haline getirebiliriz,” dedi.

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi (5)

"Ortak Akıl ve Katılımcılık"

BTSO AB Uyum ve Yeşil Mutabakat Konseyi Başkanı Vedat Kılıç, sürdürülebilir ve yenilenebilir bir çevre oluşturma hedefini vurgulayarak, mevcut ekonomi sisteminin iklim krizlerine yol açtığını söyledi. Kılıç, atık yönetimi ve geri dönüşüm konularında büyük potansiyel bulunduğunu ve sürdürülebilir üretimin yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi (6)

"Ekosistem Bizim Değil"

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mehmet Yıldız ise hava ve su kirliliği gibi çevre sorunlarına dikkat çekerek, sürdürülebilir bir gelecek için ortak akılla çalıştıklarını ifade etti. Yıldız, Uludağ Çevre Forumu’nun bu bağlamda çok etkili ve başarılı olduğunu belirterek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Uludağ Çevre Forumu ‘Yeşil Üretim Temiz Gelecek’ Temasıyla Gerçekleştirildi (7)

Osmangazi’den üniversite tercihi yapacak gençlere destek Osmangazi’den üniversite tercihi yapacak gençlere destek

İkinci Gün de Yoğun Geçti

İlk gün konuşmalarının ardından sponsor firmalara plaketleri verildi. Forumun ikinci gününde ‘Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’, ‘Temiz Gelecek İçin Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Uygulamaları’ ve ‘Sanayi ve Geri Dönüşüm Sektörünün Entegrasyonu’ oturumları yoğun katılımla gerçekleştirildi. (Ahmet Yasin Azizoğlu)

Kaynak: HABER MERKEZİ