Şehirlerdeki Hayvan Sayısı Kayıt Altına Alınıyor

Hayvanların Kaydı Dijitalleşiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, şehirlerdeki hayvan sayısının bilinmemesi ve hayvanların kayıt altına alınmasındaki zorlukları vurguladı. Bakanlık, sahipsiz hayvanların belediyelerce dijital kimliklendirme ile HAYBİS veri tabanında kayıt altına alınmasının yoğunlaştırıldığını belirtti. Sahipli hayvanların da PETVET sisteminde kayıt altına alındığına dikkat çekildi.

Sokak Hayvanları Popülasyonu Kontrolü

Bakanlık, sokak hayvanları popülasyonunun kontrolüne ilişkin aksaklıklara değindi. Hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmekten belediyelerin sorumlu olduğunu vurguladı. Kısırlaştırma sayısının artırılarak popülasyon kontrolünün sağlanmasının belediyelerin sorumluluğunda olduğu belirtildi.

Renault  Kangoo Multix ticari aliyeye dahil oldu Renault  Kangoo Multix ticari aliyeye dahil oldu

Belediyelerin Görevleri

Belediyelerin kesinleşmiş bütçe gelirlerinin binde beşi veya büyükşehir belediyelerinin binde üçü oranında hayvan bakımevleri ve rehabilitasyon işlemleri için kaynak ayırması gerektiği vurgulandı. Bu ödeneklerin başka amaçlar için kullanılmaması gerektiği hatırlatıldı.

Sokak Köpekleri Sorununun Nedeni

Bakanlık, sokak köpekleri sorununun çözülememesinin nedenlerini şu şekilde açıkladı:

  • Yerel yönetimlerce gerçekleştirilen kısırlaştırma sayısının hayvanların yavrulama sayısının altında kalması
  • Rehabilitasyon işlemi uygulanan hayvanların yasal olarak alındıkları ortama geri bırakılması zorunluluğu

Mobil Kısırlaştırma Üniteleri

Bakanlık, sokak hayvanı popülasyonunu kontrol altına almak için "mobil kısırlaştırma" üniteleri formülünü gündeme getirdi. Geçici kısırlaştırma ünitelerinin kurulması ve çalışma usullerinin belirlenmesine ilişkin yönetmelik taslağı hazırlandığı bildirildi.

Yasaklı Irklar

Ak Parti'nin yaptığı çalışmada saldırgan ve tehlikeli ırktan olan sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik düzenleme bekleniyor. Tarım Bakanlığı, yasaklı ırkların Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully olarak belirlendiğini kaydetti.

Kuduz Hastalığıyla Mücadele

Bakanlık, kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla ülkesel aşılama programı uyguladığını belirtti. Sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanması için yerel yönetimlere aşı desteği sağlandığına dikkat çekildi. Oral aşı uygulaması da yürütüldüğü ifade edildi. Son üç yılda ormanlık ve kırsal alanlara 4,5 milyon adet aşılı yem atıldığı ve 2023 yılı sonbaharında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde oral aşı atım çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Kaynak: rss