New York borsası yükselişle açıldı New York borsası yükselişle açıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın bir geçiş dönemi içerdiğini vurgulayarak, pazartesi günü tasarruf tedbirlerini içeren bir paketin duyurulacağını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının bir geçiş süreci içerdiğini vurgulayarak, "Nihai hedefimiz sürdürülebilir bir şekilde yüksek büyümeyi sağlamak" dedi. Şimşek, "Bizim odak noktamız verimlilik ekonomisidir ve tasarrufu teşvik ediyoruz" ifadesini kullandı. Pazartesi günü tasarruf tedbir paketinin açıklanacağını da belirten Şimşek, önümüzdeki dönemde ekonomik istikrarı sağlamak için adımlar atmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

İç talep hala güçlü bir ivmede ilerliyor. Planlarımız, dezenflasyona geçiş sürecini öngörüyor. İç talebin biraz yumuşaması beklenirken, politika tedbirleri ve ana ticaret ortaklarımızdaki toparlanma, net ihracatın katkısını artıracak. Başlıca pazarlarımız arasında AB, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi bölgeler bulunuyor.

"ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi planının geçiş aşamasını içerdiğini belirtirken, "Son hedefimiz sürdürülebilir yüksek büyüme" vurgusu yaptı. Şimşek, "Bizim odak noktamız verimlilik ekonomisinde; tasarrufu teşvik ediyoruz" ifadesini kullandı ve pazartesi günü tasarruf önlemlerinin açıklanacağını sözlerine ekledi.

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

İç talep hala güçlü seyrediyor. Planımız, enflasyona geçiş dönemini öngörüyor. İç talep biraz yumuşayacak, ancak politikalar ve ana ticaret ortaklarımızdaki toparlanma ile net ihracatın katkısı artacak. Ana pazarlarımız AB, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi bölgeler.

"Elimizden Gelen Desteği Sağlayacağız"

Hedefimiz enflasyonu tek haneye indirmek. Ancak kur ve faiz destekleriyle istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Geçmişte istediğimiz sonuçları alamadık. Tüm sektörlerin durumunu yakından izleyerek elimizden gelen desteği sağlayacağız.

Tüm sektörler bizim için önemlidir. Kamu bankaları örnek teşkil ediyor. ATM ortak havuzu oluşturarak verimliliği artırıyorlar. Tüm sektörlerin bu anlayışla hareket etmesi gerekiyor. Verimliliği artıracağız ve yenilikçiliği teşvik edeceğiz. Dünya pazarlarında yer kapmanın başka yolu yok.

"Türkiye'nin CDS'i 300 Baz Puanın Altına Düştü"

Büyümemizdeki bileşim iyileşme açıkça görülüyor. Bu sürdürülebilir büyüme için önemli bir adımdır. Cari açık geçen yıl Mayıs ayında yıllık bazda 60 milyar doların üzerindeydi. Şu an 32 milyar doların altına indi, Şubat ayı itibarıyla.

Cari açığı 30 milyar doların altına çekmek istiyoruz. Cari açığı milli gelirin %2,5'in altına indirmeyi hedefliyoruz. Eğer cari açık milli gelire oranla %2'nin altına düşerse, Türkiye'nin dış borç oranı da düşer. Türkiye'nin CDS'i 300 baz puanın altına geriledi.

Cari açığı kalıcı olarak %2,5'in altına çekmek için yeşil ve dijital dönüşüm, yeni sanayi politikası uyguluyoruz. Bunun birçok bileşeni var. Sanayiyi sadece piyasalara bırakamayız. Dolayısıyla cari açığı kalıcı olarak %2,5'in altına indirmeyi hedefliyoruz.

Finansmana erişimde şu anda sorun yok. Türk bankaları ve şirketleri küresel finansmana erişimde giderek daha iyi bir konuma geliyor. Geçen yılın ilk 5 ayında bankaların dış borç geri ödeme oranı %96 idi. Bugün ise %148'e çıktı.

"FİNANSMANA ERİŞİM ARTTI"

Uluslararası bankalarda Türkiye'nin konumu çok güçlü, bölgemizde bir numarayız, dünyada ilk üçteyiz. Kredi derecelendirme kuruluşları da bu gelişmeleri fark etti, notumuzu artırıyorlar. Türkiye'nin risk primi bugün 300 baz puanın altında.

Finansman maliyetimiz azalıyor. Vatandaş enflasyon yüksek diyebilir. Mayıs ayı enflasyonu son 12 ayın en yükseğidir. Nisan ayı enflasyonu ise son 12 ayda gerçekleşen enflasyondur. Ülkemizdeki olaylar fiyat baskısına neden oldu. Tedbir almasaydık enflasyon %10'a doğru gidebilirdi.

Tedbirlerin bir kısmı enflasyonist. Bazı vergileri ve KDV'yi artırdık, ancak bu sene artırmayacağız. Bu, enflasyonu aşağı çekecek. Para politikasının etkileri zamanla hissedilir.

Bu güncellenmiş ekonomik yaklaşım, Türkiye'nin ekonomik zorluklarla mücadelede sağlam adımlar atmayı amaçlamaktadır.

Editör: Kadir Kurtay