HABER... Çarpıcı veri açıklandı! Tarihin en sıcak günü oldu HABER... Çarpıcı veri açıklandı! Tarihin en sıcak günü oldu

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (İHYK) tarafından yayımlanan BM Özel Raportörlerinin açıklamasında, Ortadoğu'da barışın sağlanması için tüm ülkelerin Filistin'i tanımasının gerekliliği vurgulandı. Belgede, "Tüm devletler, BM üyesi 146 ülkenin örneğini takip ederek Filistin devletini tanımalı ve Gazze'de acilen ateşkes sağlanması için sahip oldukları tüm siyasi ve diplomatik olanakları kullanmalıdır" ifadeleri yer aldı.

BM Özel Raportörleri, Ortadoğu'da ve Filistin'de kalıcı barışın sağlanması için tüm ülkelerin Filistin'i tanımasının temel bir gereklilik olduğuna inanıyor. Raportörler, bu adımın aynı zamanda "Filistin halkının hak, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin bir sonu" olacağını belirtiyor. BM Genel Kurulu'nun, 143'e karşı 9 oyla Filistin'in tam üyelik başvurusunu kabul etmesinin ardından, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin'i tanıması memnuniyetle karşılandı.

Belgede, "Oslo Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana geçen 30 yılı aşkın sürede kalıcı barış ve işgalin sona ermesi konusundaki belirsizlik devam ederken, siyasi çözümlerden vazgeçilemez. İki devletli çözüm, Filistin ve İsrail için barış ve güvenliğe giden, yıllardır süregelen şiddet ve hoşnutsuzluk döngüsünden çıkış yolu olarak uluslararası alanda kabul gören tek yol olmaya devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

İspanya, Norveç ve İrlanda, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun olarak 1967 sınırları çerçevesinde 28 Mayıs'ta tanıyacaklarını duyurdu.

Hangi NATO üyeleri Filistin’in tanıyor

NATO üyesi olan Türkiye, Arnavutluk, İspanya, Bulgaristan, Çekya, İzlanda, İsveç, Macaristan, Norveç, Polonya, Karadağ, Slovenya, Slovakya ve Romanya, farklı tarihlerde Filistin Devleti'ni resmi olarak tanıdı.

Hangi NATO üyeleri Filistin'i tanımıyor

ABD, Almanya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İtalya, Kanada, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Letonya ve Litvanya ise Filistin'i devlet olarak tanımamaktadır.

Editör: Haber Merkezi