İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümünde Mehmet Akif anıldı.
Osmangazi Belediyesi, İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 104. yıl dönümünde, milletimizin bağımsızlık ruhunu dizelere döken milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi.
İstiklal Marşı’nın yazarı ve milli mücadelenin sembol isimlerinden Mehmet Akif Ersoy’u anmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Akif Ersoy ve Kurtuluş Savaşı kahramanları rahmet ve minnetle yad edildi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleşen programa yoğun katılım sağlandı.
Programda konuşmacı olarak Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan yer aldı. Mehmet Akif’in hayatı hakkında bilgi veren Karaaslan, milli şairin ülkenin zor zamanlarında üstlendiği kritik role vurgu yaptı.
Karaaslan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele’nin en önemli isimlerinden biridir. Yazdığı İstiklal Marşı, milletin birlik ve bütünlüğüne katkı sağlamış, savaş motivasyonunu artırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele’nin kahramanı ve lideriyken, Mehmet Akif de yazdığı şiirler ile toplumu manevi olarak örgütlemiş ve mücadele ruhunu pekiştirmiştir. Günümüzde de Mehmet Akif’in eserleri, milli ve manevi değerlerimiz açısından hafızalarımızda yaşamaya devam etmektedir.”
İstiklal Marşı’nın yazılış sürecine de değinen Karaaslan, Osmanlı döneminde çeşitli marşların yazıldığını ancak hiçbirinin resmi bir statü kazanmadığını belirtti. 1920’nin sonlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bir heyet oluşturulduğunu ve bu heyetin Anadolu’da halkı Milli Mücadele’ye teşvik etmek amacıyla bir milli marş ihtiyacını tespit ettiğini anlattı.
Bu ihtiyacı karşılamak adına bir yarışma düzenlendiğini belirten Karaaslan, şu bilgileri paylaştı:
“18 Eylül 1920’de milli marş yazma yarışması için duyuru yapıldı. Yarışmanın kazananına 500 lira ödül verileceği açıklandı ve son başvuru tarihi 21 Aralık olarak belirlendi. Bu süreçte toplam 724 şiir yazıldı, ancak hiçbiri milli marş olabilecek nitelikte görülmedi.”
Mehmet Akif Ersoy’un, ödül nedeniyle yarışmaya katılmak istemediğini belirten Karaaslan, dönemin önemli isimlerinden Hamdullah Suphi Bey’in, Hasan Basri Bey aracılığıyla Mehmet Akif’i ikna etmeye çalıştığını söyledi.
Karaaslan, süreci şöyle anlattı:
“Mehmet Akif, milli marşın para karşılığında yazılmasını doğru bulmadığı için yarışmaya katılmak istemedi. Ancak kendisine ödülün kaldırılacağı bilgisi verilince ‘Kahraman Ordumuza’ diyerek İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı. Bu şiiri sadece iki günde kaleme aldı. İlk olarak 17 Şubat 1921’de Sebilürreşat dergisinde, ardından Açık Söz gazetesinde yayımlandı.”
Meclis’te yapılan görüşmeler sonucunda İstiklal Marşı’nın kabul edilme sürecine değinen Karaaslan, “1 Mart 1921’de Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığını yaptığı Meclis görüşmelerinde İstiklal Marşı detaylı şekilde ele alındı. 12 gün süren tartışmaların ardından, 12 Mart 1921’de Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı, Türkiye’nin milli marşı olarak kabul edildi” dedi.
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen bu anlamlı etkinlik, Mehmet Akif Ersoy’un aziz hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına büyük önem taşıdı.