Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), kaliteli ve dayanıklı yapıların inşasında hayati öneme sahip olan doğru beton uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla, Isparta’da “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” düzenledi. Seminerde, uzun ömürlü ve depreme dayanıklı yapıların ön koşulunun, KGS belgeli hazır betonun doğru uygulanması olduğu vurgulandı.
1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretimi ve doğru kullanımı için faaliyet gösteren THBB, sektöre yönelik eğitimlerini sürdürüyor. 2017’de başlattığı seminerler serisinin 24’üncüsü, 12 Mayıs 2025 tarihinde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Seminerin açılışında Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik ve İMO Antalya Şubesi Isparta Temsilciliği Başkanı Erdem Demiralay konuşma yaptı.
Etkinlik kapsamında,
THBB Genel Sekreteri İnşaat Mühendisi Reşat Sönmez: “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton”,
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Şengül: “Betonun Dayanıklılığı, Servis Ömrü ve Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar”,
THBB Teknik Danışmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yasin Engin: “Betonun Bileşenleri, Sınıfları, Özellikleri ve Kalite Kontrolü” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.
Seminere, inşaat mühendisleri, mimarlar, müteahhitler, yapı denetim firmaları ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Seminerde konuşan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük beton üreticisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Depreme karşı daha güvenli yapıların inşası için çevresel etkilere uygun, en az C30/37 dayanım sınıfındaki betonlar kullanılmalıdır. Beton kalitesi kadar, onun şantiyede doğru uygulanması da güvenli yapıların temelini oluşturur.”
THBB’nin Kalite Güvence Sistemi (KGS) hakkında bilgi veren Sönmez, THBB üyesi firmaların KGS belgesi almak için habersiz denetimlere tabi tutulduğunu, laboratuvar altyapısı ve personel yeterliliği gibi kriterlere uymalarının zorunlu olduğunu belirtti.
Reşat Sönmez, sektördeki tüm paydaşları BETON 2025 Hazır Beton Fuarı ve Zirvesi’ne davet etti. Etkinlik, 12-15 Kasım 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi‘nde gerçekleşecek. THBB ve TG Expo iş birliğiyle düzenlenecek fuarda;
Beton, çimento ve agrega sektörlerine yönelik yeni teknolojiler,
Araç, makine, ekipman ve yazılımlar sergilenecek.
Fuarla eş zamanlı olarak düzenlenecek BETON 2025 Zirvesi‘nde ise; ekonomi, sürdürülebilirlik, düşük karbon, inovasyon, döngüsel ekonomi ve dijitalleşme gibi konularda uzman konuşmacılar yer alacak.
THBB Teknik Danışmanı Yasin Engin, betonun yalnızca basınç dayanımıyla değil, çevresel koşullara dayanıklılığıyla da değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Geçirimsiz ve dayanıklı beton üretilmezse, bodrum katlarda oluşan korozyon gibi hasarlar kaçınılmaz olur. Amaç, uzun ömürlü ve sürdürülebilir yapı inşa etmektir.”
İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Şengül ise günümüzdeki büyük ölçekli yapıların yüksek dayanım ve servis ömrü gerektirdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Köprüler, su yapıları, yüksek binalar gibi projelerde yalnızca kaliteli beton değil, onun yerleştirilmesi, kürlenmesi ve işçiliği de büyük önem taşır. Uygulama hataları, tüm kaliteyi riske atabilir.”
Türkiye Hazır Beton Birliği
1988 yılında kurulan THBB, Türkiye’de standartlara uygun hazır beton üretimini ve doğru beton uygulamalarını teşvik eden öncü bir sektörel kuruluştur. 1991 yılından bu yana Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) üyesi olan THBB, Kalite Güvence Sistemi (KGS) aracılığıyla, üye firmalarının üretimlerini düzenli olarak denetler. Teknik yeterlilik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik standartlar konusunda sektördeki kalite çıtasını yukarı taşımayı amaçlar.