Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu sona erdi

Sultan i̇brahim ve iv. mehmed dönemleri bursa’da akademik birikimle ele alındı.

Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu sona erdi
Yayınlama: 08.04.2025 12:46
A+
A-

Osman gazi’yi anma sempozyumu sona erdi

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu”, iki gün süren yoğun oturumların ardından tamamlandı.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen sempozyumda, her iki padişah döneminde yaşanan iç ve dış gelişmeler, tarihsel belgeler ışığında detaylı olarak masaya yatırıldı.

33 akademisyen 29 bildiri sundu

Bursa’nın fethinin 699’uncu yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyuma, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden toplam 33 akademisyen ve tarihçi katıldı. Katılımcılar, Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed dönemlerine dair hazırladıkları 29 bildiriyi 10 ayrı oturumda sundu.

Sempozyum, Prof. Dr. Cafer Çiftçi başkanlığında yapılan açılış oturumuyla başladı. İlk gün yedi oturum gerçekleştirilirken, ikinci gün üç oturumla devam edildi. Her oturumda dönemin siyasi, sosyal, kültürel ve diplomatik yönleri belgeler eşliğinde ele alındı.

Osmanlı tarihi belgelerle yorumlandı

Sempozyumun ikinci günü, Özgür Kolçak başkanlığındaki oturumla başladı. Bu oturumda Mahmut Halef Cevrioğlu, “Avusturya Elçisi Augustin von Mayern’in Bursa Sefaretinin Değerlendirilmesi” başlıklı bildirisiyle diplomatik ilişkileri incelerken; Ömer Gezer, “Heinrich Ottendorf’un Osmanlı Macaristanı’ndaki Seyahati ve Seyahatnamesinin Osmanlı Tarihçiliği İçin Kaynak Değeri” konusunu ele aldı.

Turan Açık başkanlığında gerçekleşen bir diğer oturumda ise Hatice Şahin, “Cihannüma’ya Göre Hüdavendigar Livası’ndaki Yer Adları ve Coğrafi Terimler”i; Betül İpşirli Argıt, “IV. Mehmed Döneminde Osmanlı Saray Görevlilerinin Kitap Sahipliği”ni; Yusuf Ziya Karaaslan ise “Tarih-i Lari’nin Sultan IV. Mehmed Dönemine Ait Bir Tercüme Nüshası”nı sundu.

Osmanlı sarayı ve bürokrasisi de ele alındı

Sempozyumun son oturumunda Ömer Gezer başkanlık yaptı. Gülhane Çolak, “Sultan IV. Mehmed’in Darüssaade Ağası Muslu Ağa Örneğinde Darüssaade Ağalığı Teşkilatı”nı; Özgür Kolçak, “Devlet Ricali ve Mekân: Fazıl Ahmed Paşa ve Konakları”nı; Aynur Emer ise “IV. Mehmed’in Hasodabaşısı El-Hac Mustafa Ağa’nın Hayatı ve Hayratı” başlıklı tebliğini sundu.

Akademik kazanım kitaplaştırılıyor

Sempozyum sonunda, oturum başkanları tüm katılımcılara sertifikalarını takdim etti. Ayrıca sunulan bildiriler kitaplaştırılarak bilim dünyasına kazandırılacak ve Sultan İbrahim ile Sultan IV. Mehmed dönemlerinin Bursa üzerindeki etkisi kalıcı bir akademik kaynakla kayıt altına alınmış olacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.