Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takibi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamla mücadelesini yoğunlaştırıyor. 2024'ün Ocak-Temmuz döneminde Türkiye genelinde 71.456 iş yeri denetlendi. Bu denetimlerde, 11.172 kişinin kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edildi ve sigortasız işçi çalıştıran işletmelere toplam 1 milyar 73 milyon ceza uygulandı.
Aynı dönemde, 1.407 iş yerinin sahte olduğu belirlendi. 47.766 kişinin sigorta primlerinin sahte iş yerleri üzerinden yatırıldığı ortaya çıktı.
Kayıt Dışının Ekonomi Üzerindeki Etkisi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'nın dengesinin ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemine vurgu yaptı. Kayıt dışı istihdamda 1 puanlık azalmanın, yaklaşık 27,1 milyar liralık bir gelir artışına karşılık geldiğini belirtti.
Işıkhan, kayıt dışı istihdamın haksız rekabete yol açtığını, çalışan haklarını ihlal ettiğini ve ülke ekonomisine zarar verdiğini ifade etti.
Kayıt dışı istihdamla mücadele, sendikalar ve diğer grupların desteğiyle devam ediyor. 2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranı, yüzde 26'ya geriledi. Denetimler, özellikle kayıt dışının yüksek olduğu ve yabancı uyruklu işçilerin yoğun çalıştığı sektörlerde devam edecek.