Toronto Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, günlük hayattaki ufak değişikliklerin ruh hali, hafıza ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koydu. Çalışma, özellikle yaşlı bireylerde bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilecek çevresel ve davranışsal faktörlere odaklandı. 2020 yazında, pandemi döneminde gerçekleştirilen araştırmada, yaş ortalaması 71 olan 18 sağlıklı kişi, 8 hafta boyunca her gün farklı bir aktiviteye katıldı. Araştırmacılar, pandemi kaynaklı izolasyonun etkilerini de göz önünde bulundurarak, monotonluktan kurtulmanın bilişsel süreçler üzerindeki etkisini inceledi.
Çalışmaya katılanlar, anılarını kaydedip hatırlamak için ‘HippoCamera’ isimli bir akıllı telefon uygulaması kullandı. Beynin hafıza merkezi olan hipokampusun çalışma prensibini taklit eden uygulama, kullanıcıların günlük yaşamlarından anlar seçip kaydetmelerine olanak sağladı. Katılımcılar ayrıca duygusal durumlarını, zaman algılarını ve sıkılma düzeylerini düzenli olarak raporladılar.
Farklı deneyimler yaşamanın sadece hafızayı güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda daha olumlu duygular, daha az can sıkıntısı ve daha hızlı akan bir zaman algısı gibi psikolojik faydalar da sağladığı görüldü. Araştırmanın başyazarı Prof. Dr. Morgan Barense, yaşın yanı sıra uyarıcılardan yoksun çevrelerin ve sosyal izolasyonun bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı için önemli risk faktörleri olduğunu belirtti.
Araştırma sonuçları, bireylerin yaşam tarzlarında yapacakları küçük değişikliklerin, ilerleyen yaşlarda bilişsel sağlığın korunmasında ve nörolojik hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceğini gösteriyor.
*Haberin görselleri DHA tarafından servis edilmiştir.