Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Sektörü UR-GE Üyelerine ‘Afrika Fırsatları’ Semineri

Afrika Ticaret Fırsatları Semineri: BTSO, BEKSİAD ve Afrika Ticaret Merkezleri iş birliğiyle ‘Afrika Ticaret Fırsatları’ konulu bir seminer düzenledi.

Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Sektörü UR-GE Üyelerine ‘Afrika Fırsatları’ Semineri
Yayınlama: 24.02.2025 12:59
Düzenleme: 24.02.2025 19:44
A+
A-

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde yürütülen Bebek ve Çocuk Konfeksiyonu Sektörü UR-GE Projeleri kapsamında “Afrika Ticaret Fırsatları” konulu bir seminer düzenlendi.

Seminerde, Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, kıtada 1,5 milyar insanın yaşadığını ve tüketilen her 100 birim ürünün 87’sinin kıta dışından ithal edildiğini belirterek, KOBİ’lerin Afrika’daki fırsatlara odaklanması gerektiğini vurguladı.

BTSO Ana Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen etkinliğe, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Metin Şenyurt, BEKSİAD Başkan Yardımcısı Mehmet Beyazıt ve sektör temsilcileri katılım sağladı. Programda konuşan BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, BTSO’nun sektörleri küresel pazarlara açmak için yoğun çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Afrika: Ekonomik Daralmanın Yaşanmadığı Tek Pazar

İsmail Kuş, UR-GE projelerinin firmaların dış ticaret hacmini artırarak yeni ihracat pazarlarında yer almalarını sağladığını belirtti. Küresel ekonomide daralma yaşandığını hatırlatan Kuş, “Bu süreçte firmalarımızın ihracatta sürdürülebilirliğini koruması için alternatif pazarlara yönelmesi şart. Bugün burada Afrika pazarındaki fırsatları değerlendirdik. Dünyanın pek çok bölgesinde ekonomik daralma yaşanırken, Afrika pazarı büyümeye devam ediyor. Bu nedenle kıtada daha fazla varlık göstermeliyiz. BTSO olarak, üyelerimizin yeni pazarlara ihracat yapabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Afrika Kıtası, Ürünlerinin Büyük Kısmını İthal Ediyor

Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, programda Afrika ekonomisinin güncel durumu ile bebek ve çocuk konfeksiyonu sektörüne sunduğu fırsatlar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin üretim kapasitesi ve genç iş gücü ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Bengisu, Afrika kıtasının Türk iş dünyası için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Bengisu, “Afrika, 54 ülkeden oluşan devasa bir pazar. Burada tüketilen her 100 birim ürünün 87’si ithal ediliyor. Türkiye’nin bu pazardaki ihracat varlığını artırması gerekiyor. Şu anda kıtada Türkiye, Hindistan, Çin ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında kıyasıya bir rekabet söz konusu. Bu ülkelerde KOBİ’lerin ihracata katkısı yüzde 45 ile 65 arasında değişirken, Türkiye’de bu oran daha düşük seviyelerde. Güçlü KOBİ’lere yeni iş fırsatları yaratmalıyız ve bu noktada en hızlı ve kolay pazar, Türkiye ile yakın ilişkileri olan Afrika ülkeleridir” ifadelerini kullandı.

Afrika’da 4 Milyar Dolarlık Bebek ve Çocuk Konfeksiyonu Pazarı

Bengisu, Türkiye’nin bebek ve çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcileriyle verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti. “Bugün, Afrika’daki bebek ve çocuk konfeksiyonu pazarının 4 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını görüyoruz. Büyük firmalar burada yerelleşerek faaliyetlerini sürdürüyor. Bursa’daki UR-GE kümelenmesi ile Afrika’da ihracatın nasıl artırılabileceğine yönelik stratejileri ele aldık. BTSO’nun oluşturduğu UR-GE kümelenmesi, alanında uzman ve donanımlı firmalardan oluşuyor ve bu da başarılı ihracat stratejileri geliştirmemizi sağlıyor” dedi.

BTSO’nun İhracata Katkısı Büyük

BTSO’nun iş dünyasını ihracata teşvik eden önemli projeler yürüttüğünü vurgulayan Bengisu, “BTSO’nun farklı sektörlere yönelik kapsamlı çalışmalar yaptığını görüyoruz. Mermerden inşaata, tekstilden diğer sanayi kollarına kadar her alanda projeler geliştiren BTSO, şehrin ekonomik yapısını güçlendirmek adına önemli bir vizyon ortaya koyuyor. Aynı zamanda bir uzmanlık merkezi gibi çalışarak firmalara rehberlik ediyor. Türkiye’nin ihracatına sağladıkları katkı için BTSO’ya teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.