Instagram'ın Kapatılma Nedeni ve Görüşmeleri
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma nedenini şöyle açıkladı:
"Türkiye'de belirli kurallar var. Mahkemelerin yetkileri, BTK'nın ve Cumhurbaşkanlığı'nın güvenlik kurumlarının yetkileri var. Bu yetkilere göre yapılan tespitler doğrultusunda işlem yapıyoruz.
Instagram ve diğer sosyal medya platformlarında belirlediğimiz eksiklikleri ilgili platformlara bildiriyoruz ve gereğinin yapılmasını istiyoruz. Genellikle bu gereksinimler yerine getiriliyor ancak bazı konularda anlaşmazlıklar olabiliyor.
Bu platformlar öncelikle kuruldukları ülkelerin hukuklarına ve kurallarına göre hareket ediyorlar. Bizim yaptığımız, onların kurallarına uymalarını sağlamaktır. Türkiye'deyiz sonuçta."
Bakan Uraloğlu, Instagram ile yapılan görüşmelere de değindi:
"Instagram'ı erişime kapattık ve ardından şu görüşleri dile getirdik: Eğer gerçekten özgürlüklerden bahsediyorsak, bir paylaşım yapabilirsiniz, ben de yapabilirim, başka biri de. Genel kurallara uymadığı için o paylaşım kaldırılabilir, hesap askıya alınabilir veya kapatılabilir.
Şirketin kuralları olduğu gibi ülkemizin de var. Biz ülkemizin özellikle terör konusundaki hassasiyetlerini karşı tarafa bildirdik. Bununla ilgili üst düzey toplantılar yaptık.
Türkiye'nin diğer hassasiyetlerini de dile getirdik. Hesapların kapatılmasıyla ilgili hesap sahiplerine ve bize bilgi verilmesi gerektiğini vurguladık.
Sonuç olarak tüm bunlar hakkında görüştük ve belirli bir noktada anlaştık. Erişime engeli kaldırdık. Katalog suçları olarak belirlenen yaklaşık yedi suçu ortadan kaldırdılar.
İlave olarak, PKK'yı terör örgütü olarak kabul etseler de YPG'yi aynı kategoride görmüyorlar. Bu konudaki rahatsızlıklarımızı anlattık. Hukuki süreçler ve muhtemelen Türkiye'de yapılması gereken düzenlemeler sonucunda, bunların da bu kapsama alınması için birlikte çalışmaya karar verdik."
Roblox Erişim Engeli
Bakan Uraloğlu, Roblox'un erişim engeline de değindi:
"Adana'daki bir mahkeme tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı var. Bizim veya BTK'nın bunda bir inisiyatifi yok. Yargısal bir süreç bu. Mahkeme, bildirildikten sonra dört saat içinde erişimin engellenmesi gerektiğini belirtiyor.
Oyun platformunda yaklaşık 15 milyon takipçi olduğunu öğrendik. Mahkemenin kararını incelediğimizde karşımıza çıkan görüntüler bizi dehşete düşürdü.
Sistemde yaş doğrulaması yok. 10 yaşında da olsa 16 yaşında olduğunu söylerse sisteme kabul ediliyor.
BTK'nın doğrudan bir yetkisi olmasa da normal bir mahkemeye başvurabilir. Daha yakın takipteyiz. Erişime engel getirmeden önce mutlaka uyarı veriyoruz ve düzeltmesini istiyoruz. Bu konuda mahkemelerin, bizim ve BTK'nın yetkileri var. Daha sıkı takip edeceğiz."
VPN Kullanımı
Bakan Uraloğlu, VPN kullanımı konusundaki uyarılarını da paylaştı:
"Bilinen ve ücretli VPN'ler kullanılmalı. E-imzalar ve bazı uygulamalar VPN üzerinden çalışıyor. Bazı vatandaşlar 'VPN'i de yasaklayın' diyor ancak onun da yasaklanması söz konusu değil.
Ancak ücretsiz VPN'ler yerine ücretli ve bilinen adresler kullanılmalı. Bu VPN'lerin güvenlik riskleri ve yasalara uymaması gibi sorunları var. Hızları da çok düşük. Bu yüzden tavsiye etmiyoruz."
Yerel Sosyal Medya Platformu
Bakan Uraloğlu, yerel bir sosyal medya platformu için çalışmalar yapıldığını da belirtti:
"Avrupa ve dünyada birçok uygulama var. Türkiye'de de iki mobil operatör kendi platformlarını geliştirdi ancak istediğimiz yaygınlığa ulaşamadılar. Sanayi Teknoloji Bakanı ile teşvik vererek en azından daha güvenli mesajlaşmayı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz."