Bölgenin Yeniden Kalkınması İçin Uluslararası Finansman

Depremin yıkıcı etkilerinin ardından, bölgenin yeniden kalkınması için uluslararası kuruluşlardan uygun maliyetli finansman desteği sağlamak hayati önem taşıyor. Bu doğrultuda, uluslararası finansman kuruluşlarıyla işbirliği içinde, 2023 ve 2024 yıllarında 4 milyar dolar dış kaynak sağlandı. Ek olarak, bu yıl sonuna kadar yaklaşık 2 milyar dolarlık finansman görüşmeleri devam ediyor. Finansman desteği, deprem bölgesinin yeniden inşasını desteklemenin yanı sıra Türkiye'nin genel kalkınmasına da katkı sağlayacak.

Ulaşım Altyapısının İyileştirilmesi

Depremde zarar gören yol, tünel ve köprülerin yenilenmesi, bölgenin yeniden yapılandırılmasında kritik bir rol oynuyor. Bu kapsamda, Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan Karayolları Genel Müdürlüğü için 187 milyon euroluk uzun vadeli ve düşük faizli finansman sağlandı.

İhracatçıların Desteklenmesi ve Yeşil Dönüşüm

İslam Kalkınma Bankası, deprem bölgesindeki ihracatçıları desteklemek ve yeşil dönüşümleri teşvik etmek için Türk Eximbank'a 100 milyon dolar finansman sağlıyor. Ayrıca, Uluslararası İslami Ticaret Finans Kuruluşu, etkilenen işletmelerin uluslararası ticaretini desteklemek için Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'na 100 milyon dolar, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'na ise 50 milyon dolar finansman sağladı.

Güvenin Bir Göstergesi

İmalat sektörünün varlıkları 5 yılda 5 katına çıktı İmalat sektörünün varlıkları 5 yılda 5 katına çıktı

Uluslararası finansman kuruluşlarıyla işbirliği, uygulanan deprem sonrası yeniden kalkınma programına duyulan güvenin bir göstergesidir. Bu destekler, bölgenin yaralarının sarılmasına ve geleceğini yeniden inşa etmesine yardımcı olacaktır.

Kaynak: rss