79 farklı çalışmanın sonuçlarını inceleyen kapsamlı bir analizde, gece 7-8 saat uyuyanlar referans alındı. Analiz, 7 saatten az uyuyanlarda ölüm riskini %14, 9 saatten fazla uyuyanlarda ise %34 oranında artırdığını gösterdi. Bu bulgular, 2018 yılında yapılan benzer bir çalışmayı destekliyor.
Araştırmalar, uzun süreli uykunun depresyon, kronik ağrı, kilo alımı ve metabolik bozukluklarla ilişkilendiğini ortaya koydu. Ancak uzmanlar, bu ilişkinin nedensellik içermediğini, yani fazla uykunun doğrudan hastalığa yol açmadığını, aksine altta yatan sağlık sorunlarının uyku süresini uzatabileceğini belirtiyor.
Kronik hastalığı olan kişilerin iyileşme sürecinde daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duymaları veya kullandıkları ilaçların etkisiyle daha uzun süre uyumaları yaygın. Ayrıca, kaliteli uyku uyuyanamayanların yeterli uyku için yatakta daha fazla zaman geçirdikleri de biliniyor. Sigara kullanımı, obezite gibi yaşam tarzı faktörleri hem sağlık sorunlarına hem de uyku düzensizliğine yol açabilir. Bu nedenle, fazla uyku bazen vücudun bir sağlık sorununa verdiği bir sinyal olabilir.
Avustralya Uyku Sağlığı Vakfı gibi birçok sağlık kuruluşu, sağlıklı bir yetişkinin günde 7-9 saat uyumasını öneriyor. Ergenler için bu süre 8-10 saat olarak belirtiliyor. Yaşlılarda uyku ihtiyacı değişmese de, uyku kalitesi ve süresi çeşitli nedenlerle etkilenebilir. Uzmanlar, sadece uyku süresine değil, uyku kalitesine ve düzenli bir uyku-uyanıklık döngüsüne de dikkat çekiyor.
Uzmanlar, normalden daha uzun süre uyuma eğilimi gösterenlerin, vücutlarının başka bir sağlık sorununa işaret ediyor olabileceği konusunda uyarıyor. Bu tür değişiklikleri fark edenlerin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları öneriliyor.
Düzenli uyku için güneş ışığından yararlanmak, gün içinde aktif olmak, elektronik cihazlardan uzak durmak ve yatmadan önce rahatlatıcı aktiviteler yapmak faydalı olabilir. Yeterli, kaliteli ve düzenli uyku sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Ancak, fazla uyku da uykusuzluk kadar önemli bir konudur ve dikkat edilmesi gerekir.