Gökyüzünde yeni bir yabancı! Bu seferki daha hızlı…

Gökyüzünde yeni bir yabancı! Bu seferki daha hızlı…
Yayınlama: 03.07.2025 10:15
A+
A-

2017 ve 2019’da keşfedilen yıldızlararası cisimlerin ardından, üçüncü bir ziyaretçi Güneş Sistemi’mize giriş yapmış olabilir.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), şu an “A11pl3Z” olarak adlandırılan bu gök cisminin yıldızlararası kökenli olabileceğini duyurdu. Bu durum uzay meraklıları için oldukça heyecan verici, ancak endişelenmeye gerek yok; Dünya için bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z olarak adlandırılan nesne, şu anda Güneş Sistemimizden geçiş halinde. ESA’nın Gezegen Savunma Bölümü Başkanı Richard Moissl’e göre, bu cisim Dünya’ya yaklaşsa da Mars yörüngesine zar zor girecek kadar uzakta kalıyor. Yani yönü bizden uzak, ama yine de ilgimizi çekiyor.

10 KM KOZMİK YOLCU

Bilim insanları, bu gök cisminin 10 ila 20 kilometre genişliğinde olduğunu tahmin ediyor. Tam boyutları henüz net değil, ancak küçük bir asteroit boyutlarında. Ekim sonuna doğru parlaklaşacak ve Güneşe yaklaşacak. Bu süreçte amatör teleskoplarla bile gözlemlenebilir hale gelmesi bekleniyor.

3. YILDIZLARARASI ZİYARETÇİ OLABİLİR

Eğer bu nesnenin gerçekten Güneş Sistemi dışından geldiği doğrulanırsa, bugüne kadar keşfedilen üçüncü yıldızlararası gök cismi olacak. İlki 2017’de ‘Oumuamua’, ikincisi ise 2019’da Borisov kuyruklu yıldızıydı. Moissl, “Henüz %100 emin değiliz, ancak aksi sürpriz olurdu” diyor.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden gökbilimci Mark Norris’e göre A11pl3Z, önceki iki yıldızlararası nesneden “önemli ölçüde daha hızlı” hareket ediyor. Bu durum, galaksilerarası yolculuğuna dair daha gizemli sorular doğuruyor.

Yıldızlararası cisimler, Güneş Sistemi dışındaki yaşamın izlerini taşıyabilir. Üzerlerinde amino asit gibi moleküllerin keşfedilmesi, evrende başka yerlerde de yaşam olabileceğine dair ipuçları sunabilir. Ne yazık ki A11pl3Z, büyük olasılıkla gözlem dışında kalacak kadar uzakta seyredecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.