Osmangazi Belediyesi’nden tarımsal üretimde önemli adım

Osmangazi Belediyesi’nden tarımsal üretimde önemli adım
Yayınlama: 08.05.2025 00:04
A+
A-

Osmangazi’den Ahududu Hamlesi: Dağ Köylerine Organik Üretim Desteği

Osmangazi Belediyesi, tarımsal kalkınmayı desteklemek ve üreticiyi teşvik etmek amacıyla önemli bir projeye daha imza attı. Bağlı Mahallesi’nde başlatılan ahududu deneme üretimi ile birlikte, dağ köylerinde organik ve yüksek gelirli tarımın önü açılıyor. Proje, belediye iştiraki Gazi Tarım A.Ş. ile ortaklaşa yürütülüyor.

Organik Üretimle İhracat Hedefleniyor

Pilot uygulama kapsamında, çiftçi Kenan Taşpınar’ın arazisine dikilen Willamette ve Tulameen cinsi ahududu fidanları, ilaç kullanılmadan ve doğal yöntemlerle yetiştirilecek. Doku kültürüyle hastalıktan ari şekilde üretilen fidanların çoğaltılarak dağ köylerindeki çiftçilere ücretsiz dağıtılması planlanıyor. Projenin amacı; Bursa’nın ahududu üretim potansiyelini artırmak, ithalatı azaltmak ve bu ürünü ihracat kalemine dönüştürmek.

Başkan Aydın: “Çiftçiye Kazanç Sağlamak Önceliğimiz”

Ahududu fidelerini bizzat toprakla buluşturan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “İlaçsız, organik tarım yapacağız. Doğal gübre kullanacağız. Amacımız, üreticiye kazanç sağlamak ve köylerde yaşayan gençlerin toprağı terk etmeyip gelir elde edebileceği bir düzen kurmak” dedi. Aydın, doğru tekniklerle üretilen ahududunun yurtdışı pazarında ciddi karşılık bulduğunu vurguladı ve şunları ekledi:

“Üreticilere her alanda destek vereceğiz. Ürünlerin depolanması için soğuk hava deposu da kuracağız. Tüccarların tekelleşmesine karşı üreticinin pazarda güçlü olmasını sağlayacağız.”

“Tarımda Geleneksel Yöntemlere Dönmeliyiz”

Gıda güvenliğine de dikkat çeken Başkan Aydın, günümüzde birçok hastalığın yanlış tarım ve kimyasallardan kaynaklandığını ifade etti. “Halk sağlığını korumak ve üreticiyi kalkındırmak için geleneksel, doğal üretim anlayışına dönmeliyiz. Sağlıklı gıdayla hastalığın önüne geçebiliriz” şeklinde konuştu.

Gazi Tarım A.Ş.: “Türkiye’nin Potansiyeli Çok Büyük”

Gazi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Arca Atay da, Türkiye’nin ahududu üretiminde ciddi bir açığı olduğunu dile getirerek, “Ülkemizde yılda yalnızca 4 bin ton ahududu üretiliyor. Oysa 200 bin tonluk üretim potansiyelimiz var. Bu üretim açığını kapatmak için çiftçiye her alanda destek olmalıyız” dedi. Atay, Bursa’nın özellikle Uludağ eteklerinde bu üretim için çok uygun olduğunu ve sağlıklı yöntemlerle ihracata yönelik ürünler yetiştirilebileceğini ifade etti.

Projenin bir diğer hedefi de mevsiminde hasat edilen ürünleri hem taze olarak pazara sunmak hem de soğuk hava depolarında saklayarak yıl boyu katma değerli şekilde değerlendirmek.

Üretici: “Destek Olursa, Köyden Kente Göç Durur”

18 yıldır Bağlı Mahallesi’nde çiftçilik yapan Kenan Taşpınar ise, “Bu destekler bizim için çok kıymetli. Pek çok çiftçi, yalnız kaldığı için üretimden vazgeçti. Yerel yönetimlerin bu gibi projelerle arkamızda durması, yeniden umut veriyor” dedi. Taşpınar, doğru tarım yöntemlerinin öğrenilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini de vurguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.