1 hamburger 200 bin ChatGPT sorgusuna eşit

1 hamburger 200 bin ChatGPT sorgusuna eşit
Yayınlama: 22.07.2025 10:17
A+
A-

Dün, yapay zekanın su tüketimine olan etkisinden bahsetmiştim. OECD verilerine göre, 2027 yılında yapay zeka sistemlerinin yıllık su tüketimi 4,2 ila 6,6 milyar metreküp arasında olacak. Bu rakam, Türkiye’nin yıllık içme ve kullanma suyu tüketimine oldukça yakın. Bugün ise Kaliforniya Üniversitesi Riverside’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaşacağım. Hidropolitik Akademi Direktörü Dursun Yıldız’ın aktardığına göre;

Her 5 ila 50 ChatGPT sorgusu için ortalama yarım litre su buharlaşıyor. Bu su, sistemlerin soğutulması için kullanılan ve geri dönüşümü olmayan bir süreçte tamamen tüketiliyor.

Sadece veri merkezlerindeki doğrudan soğutma suyuna (elektrik üretimi için kullanılan su hariç) baktığımızda ise, bu rakam 300 sorgu için yaklaşık 0,5 litreye iniyor. Yani ChatGPT’nin doğrudan su tüketimi düşük olsa da, kullanımın artmasıyla birlikte bu tüketim de artacak.

Bir hamburgerin yaklaşık 660 galon (yaklaşık 2500 litre) su gerektirdiğini düşünürsek, bu miktar 200.000 ChatGPT sorgusuna denk geliyor. ABD’de bir saatlik televizyon yayını ise yaklaşık 4 galon (yaklaşık 15 litre) su tüketiyor, ki bu da 1200 ChatGPT sorgusuna eşdeğer.

ABD’deki sızdıran borulardan günde 10.500 milyon galondan fazla su kaybı yaşanırken, ChatGPT’nin tahmini küresel günlük su tüketimi yaklaşık 3.500 milyon galon.

Enerji tüketimi de benzer bir tablo çiziyor. Bir Google araması yaklaşık 0,3 watt-saat enerji tüketirken, bir ChatGPT sorgusu yaklaşık 10 kat daha fazla, 3 watt-saat tüketiyor. Ancak, bir saatlik video izleme, ChatGPT’den çok daha fazla enerji tüketiyor.

Kaliforniya Üniversitesi Riverside’dan Shaolei Ren’in araştırması ve Microsoft ile Google’ın açıklamaları gösteriyor ki, yapay zekanın su ve enerji tüketimi ölçülebilir düzeyde olsa da, et üretimi, verimsiz altyapı ve dijital eğlenceyle kıyaslandığında nispeten düşük. Su güvenliği açısından asıl sorun, yapay zekanın kendisinden ziyade, tüm sektörlerde daha etkin bir su yönetiminin sağlanması.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.